от SixTrips | Публикуван в Новини | Все още няма коментари | 2416 прегледа на тази публикация

IATA Cabin OKПреди десетина дни Международната асоциация за въздушен транспорт "IATA" съгласува нови препоръчителни размери за ръчен багаж наречени "Cabin OK".

За ужас на всички пътуващи бяха гласувани нови по-малки размери за багажа, който можете да вземете със себе си в самолета - 55х35х20см.

Това решение срещна голям отпор у милионите пътници, които отправиха обвинения, че намаляването на размера е свързано с интереси на приозводителите на куфари и авиокомпаниите, целящи събирането на повече приходи.

Всъщност тази препоръка бе изготвена с помощта на авиопроизводителите и цели максимална ефективност при използване на багажното пространство в салона на самолета и възможност за побирне на ръчния багаж на пътниците в определеното за това място. Както знаете някои авиокомпании имат политика, при натоварени полети да прибират дори и салонния багаж в багажното отделение. С новата препоръка този проблем може би ще изчезне.

За сега едва няколко големи авиопревозвача проявяват интерес към тези новости и опастност от паника сред пътуващите няма. Остава единствено да видим как ще се развият нещата вбъдеще и колко от превозвачите ще преминат към тези изисквания.

Тази нова препоръчка издадена от IATA не е задължителна и за сега няма опасения, че ще се превърне в масова практика на всички компании. Затова не се тревожете, че куфарът, който имате, ще стане излишен.

Все пак има и нещо позитивно, което ще бъде постигнато при въвеждането на тези размери като стандарт "Cabin OK".
Куфарите и чантите, подходящи за ръчен багаж и отговарящи на тази максимална големина, ще бъдат обозначавани със стикер, който ще съдържа логото на IATA и уникален код, идентифициращ багажа. Този код ще може да бъде въвеждан в дадена система (като Okoban.com например) и при загуба на багажа, той бързо и лесно ще може да бъде разпознаван и връщан на собственика. Това ще улесни значително клиентите при избора им на куфар или чанта за пътуване.

Ние от SixTrips.com сме на мнение, че въпреки тези позитиви този стандарт е ненужен от гледна точка на това, че ограничава възможностите за евтино пътуване само с ръчен багаж и някои от пътниците ще бъдат принудени да заплащат допълнително за багаж, което със сигурност ще доведе до по-голяма печалба на авиопревозвачите. Смятаме, че в последните 2-3 години цените на самолетните билети са се увеличили драстично и това решение ще доведе до допълнително намаляване на пътникопотока по въздух.

И все пак, ние ще се съобразим с този стандарт и ще го въведем в сайта, за да може бързо и лесно да разпознавате отговарящите на "Cabin OK" продукти.

Коментари (0)

Напиши коментар

Вашето име:


Оценка: Лоша           Добра

Моля, въведете кода от картинката отдолу:
Вашият коментар: Забележка: HTML не е разрешен!
SixTrips.com Travel Store Design: LuboUzunov | © 2014-2017- SixTrips.com All Rights Reserved