Какво трябва да знаем когато пътуваме с ръчен багаж?

АКТУАЛНО
Какво трябва да знаем когато пътуваме с ръчен багаж?
Какво трябва да знаем когато пътуваме с ръчен багаж?

В тази статия ще опитаме обърнем малко повече внимание на ръчния багаж и това, което трябва да знаете, преди да предприемете пътуване със самолет. Особено, ако това е единственият багаж, който сте взели със себе си на път.

Куфар, пътна чанта или раница?

Когато избирате в какво да приберете багажа си, трябва да помислите за следните неща:

Необходимо е да изберете куфарче, раничка или сакче с по-голям обем и едновременно с това да се съобразите с изискванията на авиокомпанията, с която пътувате. Една голяма част от авиокомпаниите изискват ръчният багаж да бъде с размери 55х40х20см, т.е. това е най-оптималният и добър избор за вас.

Ако искате да вземете раница или пътна чанта с тези размери, то знайте, че продуктите, които се предлагат на пазара, включително и при нас, винаги са с по няколко сантиметра по-малки, за да може когато я напълните и се раздуе от багаж, тя отново да отговаря на изискванията на авиопревозвача.

При куфарите пък нещата стоят по друг начин. Всеки един модел, на всяка една марка е с различен обем и в голяма част от случаите с еднакви размери. Защо се получава така? Отговорът е много простичък: Защото всеки модел е с различен дизайн, форма и извивки, които оказват влияние на обема на куфара. Разликата, която се полочува от броя на колелата не е голяма. Дали куфарът ще бъде с две колела или с четири, няма чак толкова голямо значение за вместимостта на куфара. Затова Ви препоръчваме просто да си изберете този куфар, който най-много Ви допада на външен вид и смятате, че ще Ви бъде най-удобен.

За ранички и пътни чанти можем спокойно да Ви препоръчаме продуктите на Cabin Zero, които са предвидени точно за тази цел - за ръчен багаж. Изключително леки са и могат да бъдат използвани и като раница, и като пътна чанта.

Какво можем да приберем вътре, и какво не?

Първото и най-важно нещо: когато пътувате със самолет, винаги прибирайте ценните си вещи в ръчния багаж, а не в чекирания, за да избегнете неприятните кражби по летищата!

Когато приготвяте багажа и вещите си, имайте предвид, че течностите трябва да бъдат задължително в шишенца до 100ml. Като общият сбор от течностите, не трябва да надхвърля 1 литър. Всички те трябва да са в закопчано пликче, което при летищния контрол ще трябва да извадите отделно на лентата да проверка.

Забранени са всякакъв огнестрелни и хладни оръжия, включително патрони и вещи с такава форма.

Всички Ваши устройства съдържащи батерия трябва да бъдат извадени и поставени в отделно панерче на лентата. Ако не го направите, Ви предстоят обстойни проверки. Просто когато приготвяте багажа си, поставайте електрониката на възможно най-лесното място, най-отгоре за да я извадите лесно. Същото важи и за така наречените "умни куфари", които съдържат външна батерия или "power bank" устройства. Ако закупувате такъв куфар, то гледайте задължително батерията да може се отстранява.

Храните не са препоръчителни, тъй като те също ще подлежат на допълнителна проверка.

До колко килограма може да бъде ръчния багаж?

Средно 10 кг. Всяка авиокомпания си има различни изисквания за теглото, с които сте длъжни да се съобразите. Ако багажът Ви се окаже по-тежък, то ще дължите такси и куфарът или чантата Ви отиват като чекирани в багажното.

Как ще проверят багажът ми дали отговаря на изискванията?

Почти всички авиопревозвачи, особено нискотарифните, където правилата са най-затегнати имат кутии, в които могат да Ви накарат да поставите багажа си. Тези кутии отговарят на изискванията им с голяма точност, а пък тежестта на багажа обикновено се проверява още на чек-ин-а.

Багажът не винаги се проверява, но в голяма част от случаите ще бъдете помолени да го отворите за проверка. 

Безплатен ли е ръчният багаж?

При редовните авиокомпании - да. При нискотарифните задължителното проверете какво е позволено да качите безплатно с Вас в самолета. 

Други полезни съвети

Желателно е да закачите към багажа си поне едно етикетче за багаж с написани име, телефонен номер, имейл и адрес. чрез което да различавате куфара си сред тълпата, в случай че го забравите или пък да евентуално, за да Ви бъде върнат.

За течности е хубаво да си приготвите шишенца за пътуване, в които да пресипете Вашите шампоани, душ гелове или каквото друго искате да вземете с Вас.

Друг много важен елемент от Вашето пътуване е как ще оползотворите пространството в куфара си. Сгъвайте дрехите си прилежно и пестеливо, за да можете да поберете повече. Кубчетата за багаж са едно много добро решение.

Везната за багаж също е много полезна вещ, когато пътувате. Така ще можете винаги да преценявате дали багажчето Ви е според правилата.

Ако сте спазили всички наши препоръки от тази статия, то тогава ще можете да се насладите на полета си и пътуването без излишни притеснения за багажа. И не забравяйте, че ние от онлайн магазин SixTrips.com винаги сме на разположение да отговорим на всичките Ви въпроси и запитвания.

АКТУАЛНО Виж всички

Какви мерки предприехме относно разпространието на коронавируса /COVID-19/?

Скъпи клиенти,   Ние ще продължим да работим и да сме на Ваше разположение за въпроси и поръчки, въпреки разпространението на...

Прочети всички

Кампания "Travel Friday"!

Скъпи приятели и тази година по традиция отбелязваме черния петък с големи намаления под кампания "Travel Friday" !  ...

Прочети всички

При всяка направена бърза поръчка, получавате 5% отстъпка!

Уважаеми клиенти, Не се колебайте да поръчате! Само сега, при всяка направена от Вас " БЪРЗА ПОРЪЧКА " , ще получите 5% отстъпка!...

Прочети всички

10 полезни съвета при избор на раница за училище за вашето дете

Наближава времето, в което ще трябва да подготвите детето си за новата или за първата учебна година. Предстои Ви сериозна подготовка и ние от...

Прочети всички